جمع آوری و خلاصه:هانیه سخایی
نویسنده :ریچارد دنی
چکیده کتاب:
ارتباط یکی از مهمترین واژگان زبان انگلیسی است. بدون برقراری ارتباط، تجارت با شکست مواجه میشود و دولت ها سقوط میکنند .شما می توانید با خواندن این کتاب به خود شکوفایی برسید و کسب موفقیت های بیشتر را در محل کار خود و کیفیت زندگی بهتر را خواهید دید .
با خلاصه از این کتاب با ما همراه باشید
خلاصه کتاب:
مهارت های ارتباطی
در طول سی سال گذشته نسبت به کل تاریخ بشر تغییرات زیادی رخ داده است. این تغییرات شامل پیشرفت های فرآیند تکنولوژیکی بوده و ما را قادر ساخته است تا به طور موثر و کارآمد با یکدیگر ارتباط برقرار کنیم.
پیشرفت های تکنولوژی، قطعاً به برقراری ارتباط سریع منجر شده است. در حال حاضر، ما برای برقراری ارتباط با دیگران به وسایلی نظیر ایمیل ،دستگاه فکس ،تلفن ،مجهز هستیم،اما با این حال، آیا با همدیگر قادر به برقراری ارتباط مفید هستیم؟ قطعا خیر
در دنیای امروز، کودکان فرصت کمتری برای برقراری ارتباط و یادگیری مهارتهای ارتباطی با مردم را نسبت به گذشته در اختیار دارند.کودکان امروزی نسبت به گذشته، برای بازی کردن و برقراری رابطه با همکلاسی های خود فرصت کمتری دارند کمتر به ورزش و حتی به یادگیری مهارت های برقراری ارتباط میپردازند.
به هر حال چه دو نفر در یک سازمان کوچک باشند و چه دو گروه رادیکال در یک تعارض بین المللی چنانچه موفق به برقراری ارتباط مفید و موثر نباشند قادر به حل اختلافات فی مابین نخواهند بود.
برقراری ارتباط در امر تعلیم و تربیت
آموزش، کلاً چیزی جز در مورد شیوه برقراری ارتباط مفید و موثر نیست. نه تنها در مورد حقایق مسلم بلکه در خصوص افکار و عقاید و پیشنهاداتی که بر اساس آن جر و بحث ها و گفت و گو های خود را شکل می دهیم.
معلم خوبی که تعامل موثری با دانشآموزان دارد و میتواند افکار و عقاید و نظرات خود را به خوبی و به طور موثر به آنها منتقل سازند شاگردان خوب و واجد شرایطی را به وجود میآورد.اما تقریباً در تمام نظام آموزشی جهان، جای چیزی خالی است و آن، آموزش شیوه برقراری ارتباط مفید و موثر است. اینکه چطور دانش آموزان بتوانند افکار و احساسات و عواطف خود را به دیگران منتقل سازند! جوانان امروزی برای آنچه که در دنیای فعلی به آن نیاز دارند و نیز برای کسب موفقیت و لذتی که در دسترس آنهاست آمادگی لازم را ندارند. در بین مربیان تعلیم و تربیت، مثل معروفی وجود دارد که میگوید « توانا بود هرکه دانا بود»
چنین چیزی مطلقاً غلط است.
دانش به خودی خود، قدرت نیست بلکه پتانسیل تبدیل شدن به قدرت را دارد !ما بابت آنچه که میدانیم حقوق نمی گیریم بلکه آنچه را که با دانش خود به منصه عمل رساندهایم حقوق دریافت می کنیم. به عبارت دیگر بابت دانش الف، چیزی دریافت نمی کنیم، بلکه بابت کاری که توسط آن انجام داده ایم، پول دریافت می کنیم.
میتوانید دانش زیادی کسب کنید اما مادامی که موفق به برقراری ارتباط با دیگران نشوید، چنین دانشی بی فایده خواهد بود.
ارتباط میان فردی
اغلب گفته میشود که توانایی برقراری ارتباط خوب با دیگران، مهارتی است که افراد موفق به آن تسلط یافته اند. از آنجایی که موفقیت، بدون کمک دیگران، حاصل نمی شود لذا چنین استنباط می شود که مهارت برقراری ارتباط خوب، عنصر حیاتی و ضروری است.
اگر می خواهید هر چه بیشتر، آدم موفقی باشید هر قدر در برقراری ارتباط، توانمند باشید به همان اندازه ، موفق خواهید بود.
همچنین اغلب هر چند به اشتباه، گفته میشود که ارتباط برقرار کنند گان خوب، کسانی هستند که خوب، حرف می زنند.
کمتر از ۱۰ درصد ارتباط فردی که دیگران را تحت تاثیر قرار میدهد مربوط به ارتباط کلامی است.
یقیناً برقراری ارتباط موثر به چیزی بیشتر از یک حرف زدن خوب، نیاز دارد.
شنونده خوبی باش
ما از طریق شنیدن، بیشتر از هفت زدن، مطلب یاد میگیریم. لذا بسیار حائز اهمیت است که خوب به حرف های طرف مقابل گوش کنیم. گفته می شود که یک زن می تواند در آن واحد به دو یا سه مکالمه گوش بدهد، اما یک مرد فقط می تواند هر بار به یک مکالمه گوش بدهد.
همانطوریکه می دانیم ما انسان ها یک دهان و دو گوش داریم که خود، گویای این است که باید، بیشتر از آنکه حرف بزنیم باید گوش کنیم. در اینجا به سه مورد اشاره میشود که لازم است موقع صحبت کردن با کسی، آن را رعایت کنید :
»موقع صحبت کردن با کسی به چشم های او نگاه کنید.
»به دقت به حرفهایی که طرف مقابل میزنند گوش کنید.
» چک کنید که کلمات و یا جملات او را درست شنیده باشید.
این امر به تمرکز شما بر مطلب و به فرایند گوش دادن شما، کمک خواهد کرد.خوب گوش کنید و واکنش مثبت نشان دهید
شیوه رفتار با مردم
بسیاری از ناکامی هایی که در زندگی، تجربه میکنیم از شیوه رفتار ما با دیگران، نشأت می گیرد. چند بار این جمله را در زندگی خود شنیده اید که می گویند:« شغلم، شغل خوبی بود اگر با مشتری سر و کار نداشتم؟»،« رئیسم آدم انعطاف پذیری نیست و رفتار او فشار زاست»مثال هایی از این قبیل فراوانند. همنوا کردن دیگران با خود و تحریک آنها برای انجام آنچه که منظور نظر شماست. یکی از مهارت های بسیار ارزشمند در محل کار شماست. در حقیقت، مهارت بسیار ارزشمندی برای مدیران، محسوب می شود!
به افراد انگیزه بدهید- آنها را به بازی نگیرید
مدیران کارآمد به خوبی می دانند که برای اینکه بتوانیم به فردی انگیزه بدهیم حائز اهمیت است،از چیزهایی که به آنها انگیزه میدهد اطلاع داشته باشیم. این قبیل چیزها می تواند پول ،رضایت شغلی، قدردانی و مواردی از این قبیل باشند. ابتدا باید دید که فرد مورد نظر ما به دنبال چه نوع سبک زندگی است؟ از چه چیزی در زندگی لذت میبرد؟ بعد از این که پاسخ این سوالات را یافتیم لازم است به فرد مورد نظرمان نشان دهیم که چگونه می تواند به آنچه که واقعاً میخواهد دست پیدا می کند.
توانایی «نه» گفتن
یکی از جنبههای ابزار وجود، آمادگی و توانایی «نه» گفتن است به هنگام لزوم .
حال افرادی هستند که همیشه نه میگویند و نه گفتن جزو واژگان مطلوب آنها است. چنین افرادی موفقیت زیادی در زندگی کسب نمیکنند. از طرف دیگر کسانی هستند که توانایی نه گفتن به هنگام ضرورت را ندارند و در نتیجه نمی توانند عملکرد و موفقیت خوبی داشته باشند. عدم توانایی در نه گفتن به آوردن عذر و بهانه و اتخاذ نگرش تدافعی و ایجاد استرس منجر می شود.این افراد در زندگی توانایی تصمیم گیری را از دست داده و در دراز مدت اعتماد و اطمینان افراد را که با آنها کار یا زندگی می کنند، از دست می دهند.
روش ارتباطی برای جلوگیری از خطا
در محیط کار، به هیچ وجه از طعنه و تمسخر استفاده نکنید. فرض کنید شخصی به خاطر عدم توانایی در اداره جلسه،تجربه بسیار بدی به دست آورده و همکارش به طعنه و تمسخر به او میگوید:«واقعا گل کاشتی» در بعضی جاها از جمله محیط های بسیار دوستانه که عدهای دوست دور هم جمع شدهاند و بگو بخند دارند، استفاده از طعنه و تمسخر، ممکن است مشکل ساز نباشد. اما در محیط کار نوعی ارتباط برقرار کردن منفی تلقی شده و بسیار آسیب زاست.
یکی دیگر از مواردی که باید از آن پرهیز کرد، تحقیر کردن افراد است. تحقیر کردن افراد، باعث می شود که آن ها، احساس بی ارزشی و حقارت کرده و اعتماد به نفسشان از دست دست برود.
پس از به کار بردن جملات زیر پرهیز:
» فکر نمیکنم توانایی انجام این کار را داشته باشی، چون برای این کار فرد مناسبی نیستی.
» این کار را نمی خواهم به تو بسپارم چرا که قبلاً تجربه چنین کاری را نداشته ای.
» فکر نمیکنم برای انجام این کار فرد مجربی باشی.
کاری نکنید که افراد، احساس نابسندگی کنند. به آنها روحیه بدهید، خواهید دید که توان انجام کار مورد نظر شما را دارند.
حالا به مواردی اشاره می کنیم که برای تقویت روحیه افراد باید از آن استفاده کرد:
» شما توان انجام این کار را دارید.
» بهترین کسی هستید که می توانید این کار را انجام دهید.
» می خواهم که شما، این کار را انجام بدهید چون میدانم به خوبی از عهده آن بر خواهید آمد.
» می خواهم شما این کار را انجام دهید، چون اطمینان زیادی به شما و توانایی شما دارم .
زبان بدن
گفته می شود ما با چشمان خود، بیشتر از گوش های خود کار انجام می دهیم. ۷۵ درصد ارتباطی که برقرار میکنیم دیداری است تا شنیداری.
ارتباط گران خوب ب به آنچه که دیگران میگویند خوب گوش داده و خوب گفتههای خود را نیز کنترل و مدیریت میکنند. از طرف دیگر از زبان بدن دیگران با آنچه که آنها از طریق زبان بدن خود به طرف مقابلشان القا میکنند آگاهی دارند. چنین چیزی را جزء لاینفک یک ارتباط مفید است. گفته می شود که هر روز ما ۱۰۴ هزار کلمه و صوت برای برقراری ارتباط به کار می بریم.
نکاتی جالب در مورد زبان بدن
» زبان بدن هر انسانی همیشه پیامهایی را از خود به دیگران می فرستد.
» پیام های ارسالی از طرف بدن افراد گاهی واضح و گاهی مهم هستند، اما اکثراً احساسات را شامل میشوند.
»بسیاری از مردم می توانند با دقت بسیار زیادی ، پیام ارسالی از طرف زبان بدن افراد را بخوانند.
» با تغییر آگاهانه زبان بدن خود می توانید احساسات خود را نیز تغییر دهید.
حالا می خواهیم به شما توصیه هایی کوتاه جهت برقراری ارتباط بهتر ارائه دهیم:
. با مردم خوب حرف بزنید.
. موقع صحبت کردن با مردم لبخند بر لب داشته باشید.
. افراد را به نام، مورد خطاب قرار دهید.
. به زندگی، شور و اشتیاق نشان دهید.
. واقعاً به مردم علاقه داشته باشید.
. از هر فرصتی برای تحسین و تشویق افراد استفاده کنید.
. نسبت به احساسات مردم حساس باشید.
. به افکار، عقاید و نظرات مردم احترام بگذارید.
. شنونده خوبی باشید.
یاد بگیرید که سخنرانی خود را به خوبی ارائه کنید
سخنرانی برای عموم هنر اسرارآمیزی نیست که صرفاً عده کمی از عهده آن بر بیایند. هیچ کس به طور مادرزادی سخنران ماهر به دنیا نمیآید. درست است که سخنرانی برای جمع ،برای بعضی ها راحت تر از بعضی دیگر است . اما برای از بین بردن ترس از سخنرانی برای جمع کار زیادی نمی توان کرد.برای سخنرانی موثر باید متقاعد شده باشید که مردم سر پا ایستاده و به حرف سخنران گوش می کنند. بایستی سخنران یا توان سرگرم کردن آن ها را داشته باشد و یا توان ارائه سخنان خود یا هر دو راه البته این اصل قابل استفاده در سخنرانی های تلویزیونی که فن خاصی دارد نیست .
شخصی که برای جمع سخنرانی می کند بایستی هم به موضوع سخنرانی و هم به شیوه بیان موضوع، مسلط باشد.
هر سخنرانی به ارائه مطلبی می پردازد. موفقیت یک سخنران خوب را می توان از واکنش شنوندگان فهمید.
سکوت
قوی ترین تکنیک هایی که در سخنرانی عمومی و گفت و گوی دو طرفه می توان از آن استفاده کرد،سکوت است .اگر میخواهید مطلب بسیار مهمی را بشنوندگان خود، بگویید قبل از این کار به مدت یک یا دو ثانیه مکث کرده و از همه مهمتر چند ثانیه بعد از انتقال پیام نیز بلافاصله مکث کنید. سکوت قبل از انتقال پیام احساس داشتن انتظار را ایجاد میکند و سکوت بعد از انتقال پیام نیز به شنوندگان فرصت کافی می دهد که در مورد پیام خوب فکر کنند.
متاسفانه بسیاری از افراد به این مسئله واقف نیستند و به همین جهت موفق نمیشوند که منظور خود را به خوبی به دیگران بفهماند. البته انجام این کار به تمرین کافی نیاز دارد ، اما نباید در این خصوص نگران نباشید، چون مهمتر از همه داشتن شور و شوق و مثبت بودن در حین سخنرانی است.
درباره هانیه سخایی:
هانیه سخایی مدیر گروه هنری” بیا “می باشد. ایشان معتقد هستند که اگر بازی را ترک نکنید دیر یا زود پیروز می شوید.و همیشه این تفکر در ذهن هانیه سخایی جاری است که مرز بین بدبختی و خوشبختی تنها داشتن یک کارت کتابخانه است . این ندا در هانیه سخایی زمزمه ای مااندگار است گه یا انجام بده یا انجام نده،سعی ام را می کنم معنا ندارد !!
مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۳۹۹ در حسابداری از دانشگاه پیام نور اخذ نمود.ولی علاقه مند به کارهای هنری بخصوص در حوزه کتاب و کتابخوانی است .هانیه سخایی در این اندیشه است که چطور می توانیم همه را به کتاب خواندن علاقه مند کنیم.همیشه به این فکر می کند که چرا با وجود صدها سال پیدایش حرفه ای کتاب چرا هنوز مردم از مطالعه فرار می کنند .یک خبر خوب این است که هانیه سخایی قصد دارد که روشی نوین در عرصه صنعت کتاب و کتابخوانی بوجود بیاورد.و گروهی از علاقه مندان به این حوزه را مدیریت می کند.
او علاقمند به تدریس و انجام پروژه های مرتبط با حوزه کتاب است و هم اکنون نیز در زمینه تولید کتاب های صوتی ،تصویری و پویا مشغول به فعالیت می باشد. از آرزوهای هانیه سخایی جهانی بدور از جهل و توهم دانایی می باشد.از ویژگی های اصلی ایشان شرکت در کار گروهی است.